4. Keltainen risti

Tämä osio lyhyesti: Pohjustetaan Rubikin kuution ratkaisua hakemalla yläpintaan keltainen risti.

Kaksi kerrosta on nyt valmiina ja aloitetaan viimeinen osuus, eli keltaisen sivun ratkaiseminen. Keltaisen sivun ratkaisu on jaettu neljään eri vaiheeseen (4,5,6 ja 7), joista ensimmäinen on tämä keltaisen ristin muodostaminen. Tässä vaiheessa ei kiinnitetä huomiota siihen, täsmäävätkö keltaisten reunapalojen värit toisen sivun väreihin. Muodostetaan ainoastaan yläsivulle keltainen risti.

Tässä vaiheessa toistetaan vain ja ainoastaan yhtä liikesarjaa: F R U R’ U’ F’

F R U R’ U’ F’

Keltaisen sivun tilanne voi olla jokin seuraavista tapauksista: ainoastaan keltainen keskipala, keltainen L-muoto tai keltainen keskirivi. Toki on myös mahdollista, että risti on hyvällä onnella osunut valmiiksi kohdalleen. Tällöin voit hypätä tämän osuuden yli vaiheeeseen viisi. Yllämainitun liikesarjan toistojen määrä riippuu siitä, mikä lähtötilanne keltaisella yläsivulla on. Keltaisella keskipalalla toistoja tarvitaan kolme, L-muodolla kaksi ja keltaisella suoralla yksi.

Koko liikesarja: Keltaisesta keskipalasta ristiksi

Tässä esitellään kolmen liikkeen yhdistelmä, jolla keltainen keskipala saadaan muutettua keltaiseksi ristiksi. Animaatiossa toistetaan kolme kertaa liikesarja F R U R’ U’ F’ ja sarjojen välissä kuutiota käännetään 180° (Y2). Alempaa löydät samat vaiheet vielä eroteltuna.

Liikesarja 1: Keltainen keskipala L-muotoon

Kun ainoastaan keltainen keskipala on yläsivulla, saadaan liikesarjalla F R U R’ U’ F’ aikaan L-muoto.

Liikesarja 2: L-muoto keltaiseksi riviksi

Samaa liikesarjaa käyttämällä saadaan L-muoto vaihdettua keltaiseksi keskiriviksi. Huomaa, että alempana on myös liikesarja, jolla pääset muuttamaan L-muodon suoraan ristiksi. On oma valintasi, koetko helpommaksi toistaa samaa liikesarjaa vielä pari kertaa vai oikaisetko yhdellä eri sarjalla suoraan ”maaliin”. Oleellista on, että L-kirjaimen tulee kuvan mukaisesti olla vasemmassa takakulmassa. Muista liikkeen lopuksi kääntää kuutiota 180 astetta kuten viereisessä animaatiossa.

Liikesarja 3: Keltainen keskirivi ristiksi

Vielä kerran sama liikesarja, jonka jälkeeen keltainen keskirivi muuttuu ristiksi. Huomaa, että keskirivin tulee olla kuvan kaltaisesti kuution vasemmalta sivulta oikealle, ei takaa eteen.

Sinulla on nyt vaihe keltainen risti ja vaihe neljä suoritettu, hienoa!
Alla on vielä liikesarja, josta aiemmin mainittiin. Eli tällä pääsee halutessaan oikaisemaan L-muodosta suoraan ristiin.

Liikesarja: Oikotie L-muodosta suoraan ristiin

F U R U’ R’ F’

Tällä yhdistelmällä pääset suoraan L-muodosta keltaiseen ristiin muodostamatta keltaista keskiriviä.

Näillä liikesarjoilla keltaisen ristin pitäisi ilmestyä kuution yläpintaan. Jatka vaiheeseen 5, kun olet valmis!