Paskahousu on yksi tunnetuimmista perinteisistä korttipeleistä. Sitä on pelattu vuosikymmeniä sukupolvesta toiseen, ja siinä sivussa siitä on muotoutunut myös lukuisasti muunnelmia, kuten valepaskahousu ja useita muita pieniä eroja. Tässä ohjeessa pureudutaan paskahousun oletettuun perusversioon, mutta käydään läpi myös yleisimmät sääntömuunnelmat. Yhtä oikeaa versiota pelistä tuskin on olemassakaan.
Paskahousun tarkoituksena on päästä eroon kaikista korteista. Se pelaaja, jolla on viimeisenä kortteja käsissään, on paskahousu. Pelissä käytetään yhtä pakkaa, mutta jos pelaajia on kuusi tai enemmän, voidaan hyvin käyttää kahta pakkaa, jotta kaikille riittää kortteja.
Lyhyesti
Ohjeet
Paskahousun perusversio
Pelaajille jaetaan viisi korttia. Pienimmän kortin saanut aloittaa pelin. Paskahousussa kakkonen on suurin kortti, joten kolmonen on pienin. Seuraavan pelaajan on lyötävä pöytään vähintään yhtä suuri kortti tai samaa maata oleva kortti. Lyönnin jälkeen nostetaan kortti tilalle, jotta kädessä on taas viisi korttia. Pakasta ei saa nostaa, mikäli kädessä on viisi korttia tai enemmän. Pelaajan tulee siis pelata kädessään olevia kortteja pois, jotta pakasta voi ottaa uusia tilalle.
Mikäli pelaajalla ei ole riittävän suurta korttia, hänen on nostettava kortit itselleen. Pelaaja voi yrittää myös kääntää pakan päällimmäisen kortin pinoon. Jos tämäkään kortti ei käy, pelaajan on nostettava pino ja kyseinen käännetty kortti. Pakan päällimmäisen kortin kääntö ei ole pakollista, vaan pelaaja voi nostaa pinon vapaaehtoisesti. Pinon voi nostaa vapaaehtoisesti myös, vaikka kädessä olisi kortti, jonka voisi laittaa pöytään.
Paskahousussa korttien arvot nousevat pienimmästä suurimpaan muutamin poikkeuksin. Kuten sanottu, kakkonen on suurin ja arvokkain kortti. Sitä ei voi kaataa, ja sen päälle voi lyödä vain toisen kakkosen. Kakkosen voi lyödä kaikkien muiden paitsi kaatokorttien päälle ja niitä voi lyödä vain yhden kerrallaan. Kakkoset ovat siis mukana pelissä loppuun saakka ja löytyvät lopussa paskahousun kädestä.
10 ja ässä ovat kaatokortteja, eli niillä voidaan tyhjentää pöytä ja siirtää pino sivuun. Kympillä kaatuvat numerot 3-9 ja ässällä kuvakortit. Kaatokortin voi lyödä myös tyhjään pöytään, jolloin seuraava pelaaja joutuu nostamaan sen ja menettää samalla lyöntivuoron.
Samannumeroisia kortteja voidaan lyödä pöytään useita kerralla ja neljä samaa kaataa kortit. Samannumeroisiin kortteihin liittyy kuitenkin useita erilaisia sääntömuunnelmia, jotka löydät hieman alempaa.
Kuvakortteja ei saa pelata tyhjälle pöydälle tai numeroiden 3-7 päälle, ellei pakka ole loppu.
Kun pakka loppuu, pelaajat pyrkivät saamaan käden tyhjäksi. Se, jolla on viimeisenä kortteja kädessään, on paskahousu.
Muunnelmat
Paskahoususta tunnetaan myös versio ”Valepaska”. Valepaskassa erona on se, että kortit lyödään pinoon selkäpuoli ylöspäin. Pelaaja kertoo muille, mikä kortti on kyseessä. Peliin tuo lisämaustetta se, että muiden pelaajien tulee arvioida lyöjän rehellisyyttä, sillä hän voi puhua totta tai huijata. Toinen pelaaja voi halutessaan tarkistaa pelatun kortin. Jos lyöjä puhui totta, tarkistaja joutuu nostamaan pinon. Jos lyöjä taas huijasi ja jäi tarkistuksessa kiinni, hän joutuu nostamaan pinon. Tämän jälkeen kierrosta jatketaan normaalisti.
- Paskahousua pelataan joissain muunnelmissa kuudella kortilla viiden sijaan
- Joissain muunnelmissa kakkosen päälle voi lyödä minkä tahansa kortin
- Joissain muunnelmissa ässä on numero 14, eikä kaada mitään kortteja. Tällöin kymppi kaataa kaikki kortit.
- Samannumeroisten korttien käyttöä on muunneltu useilla ei tavoilla. Esimerkiksi seiskaa suurempia kortteja saa laittaa pöytään vain yhden kerrallaan. Joissain muunnelmissa seuraavan pelaajan tulee laittaa saman verran kortteja pinoon.
- Neljä samaa ei kaadu.
Taktiikka
- Kakkoset ovat pelin tärkeimmät kortit, ja ainakin yhtä kannattaa säilyttää suuren pinon varalta. Kakkonen pelastaa silloin, kun mikään muu kortti ei käy pinon päälle.
- Kaatokortteja kannattaa käyttää harkiten. Suurimman hyödyn niistä saa, jos kädessä on pääasiassa pieniä kortteja. Tällöin pienistä korteista pääsee mukavasti eroon kaadon jälkeen ja saat todennäköisesti isompia kortteja pakasta tilalle.
- Kaatokortteja kannattaa seurata ja laskea pelin aikana. Kun ne on käytetty, pelin luonne muuttuu. Jos ässät on pelattu pois, kuninkaan päälle voi laittaa ainoastaan kakkosen.
Discuss about this topic